Adásvételi szerződés és végrendelet megtámadása

Adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés az ingatlanvásárlás egyik legfontosabb dokumentuma, amelynek megkötése során számos szabályt és előírást be kell tartani. Az alábbiakban bemutatjuk az adásvételi szerződés kötelező alaki és tartalmi elemeit, illetve néhány fontos tudnivalót a szerződéskötési folyamatról.

Kötelező formai elemek

Az adásvételi szerződést csak ügyvéd vagy közjegyző közreműködésével lehet érvényesen megkötni. Az eladó és a vevő által aláírt, de nem ellenjegyzett szerződést a földhivatal elutasítja. Emellett fontos, hogy a szerződés tartalmazza a felek jogszabályban meghatározott személyes adatait, mint név, lakcím, személyi szám, adóazonosító jel és állampolgárság.

Kötelező tartalmi elemek

A szerződésben pontosan meg kell jelölni az ingatlant, beleértve a helyrajzi számot is. Továbbá rögzíteni kell, hogy az eladó milyen tulajdoni hányadban birtokolja az ingatlant, és ennek megfelelően milyen tulajdoni hányad az adásvétel tárgya. Az energetikai tanúsítvány beszerzése is kötelező, és a szerződésben rögzíteni kell a HET számot.

Foglaló és vételár megfizetése

Halasztott fizetés esetén a szerződéskötéskor általában csak egy részösszeget, úgynevezett foglalót fizet a vevő. A foglaló leggyakrabban 10%, de ez bármilyen összeg lehet, és a szerződésben rögzített összeg függvényében a felek megállapodhatnak úgy, hogy a teljes vételár kifizetése később valósul meg. Az adásvételi szerződés során a vételár kifizetését pontosan rögzíteni kell, legyen az az eladó bankszámlájára történő átutalás vagy készpénzes fizetés.

Banki hitel és lakáskassza

Ha a vevő banki hitelt vagy lakáskassza megtakarítást használ az ingatlan megvásárlásához, ezek feltételeit is figyelembe kell venni a szerződés megfogalmazásakor. A bankok meghatározott feltételeket szabnak az adásvételi szerződésekre vonatkozóan, és a hitelfolyósítás feltételeként megkövetelhetik, hogy a vevő már az önerőt megfizesse.

Költségek és illetékek

Az adásvételi szerződés megkötése során felmerülő költségek közé tartozik az ügyvédi díj, amely a forgalmi értéktől függően változik. Emellett számolni kell a földhivatali díjjal és az ingatlan megszerzéséhez kapcsolódó illetékekkel, amely az ingatlan vételárának 4%-a. Az adásvételi szerződés során felmerülő költségeket jellemzően a vevő viseli, de ez a felek megállapodásától függően változhat.

Végrendelet megtámadása

A végrendelet megtámadása olyan jogi eljárás, amelynek célja egy végrendelet érvénytelenségének vagy hatálytalanságának megállapítása. Ha valaki úgy véli, hogy a végrendelet nem felel meg a jogszabályi előírásoknak vagy nem tükrözi az örökhagyó valódi akaratát, jogában áll megtámadni azt a bíróság előtt.

Mikor támadható meg a végrendelet?

A végrendelet megtámadása különböző okokból lehetséges. Az egyik leggyakoribb ok a végrendelet alaki hibái. Az írásbeli végrendeleteknek szigorúan követniük kell a polgári törvénykönyv előírásait. Azok a végrendeletek, amelyek nem tartalmazzák például a dátumot, vagy tanúk hiányában jöttek létre, érvénytelenek lehetnek. Szóbeli végrendelet csak életveszélyes helyzetben tehető érvényesen, és hatályát veszti, ha az örökhagyó harminc napon belül írásos formában is rögzíti akaratát.

Érvénytelenségi okok

A végrendelet érvénytelensége jogi, alaki és cselekvőképességi okokból is bekövetkezhet. Jogi szempontból érvénytelen az a végrendelet, amely ellentétes a közrenddel vagy jó erkölcsbe ütközik. Alaki hibának számít, ha a végrendelet nem saját kézírással készült, vagy nincsenek megfelelő tanúk jelen. Cselekvőképességi okok közé tartozik, ha a végrendelkező a végrendelet készítésekor nem volt beszámítható állapotban, például mentális betegség vagy alkoholos befolyásoltság miatt.

A végrendelet hatálytalansága

A végrendelet hatálytalansága akkor áll fenn, ha az elveszíti joghatását. Ez megtörténhet például, ha egy házastárs vagy élettárs számára az életközösség fennállása alatt tett végrendelet az öröklés megnyílásakor hatálytalan, ha az életközösséget nem állították helyre. Továbbá a szóbeli végrendelet is hatályát veszti, ha a szóbeli végrendelkezés körülményei megszűnése után az örökhagyónak elegendő idő állt rendelkezésére írásbeli végrendelet készítésére.

Jogi tanácsadás és segítség

A végrendelet megtámadása során tanácsos jogi szakértő segítségét igénybe venni. Ügyvédek segíthetnek a végrendelet alapos vizsgálatában és a megtámadás indokainak összegyűjtésében. Az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda szakértői készséggel állnak rendelkezésre, legyen szó végrendelet készítéséről vagy annak megtámadásáról. Forduljon hozzájuk bizalommal, hogy jól előkészített jogi eljárás indulhasson a végrendelet érvénytelenségének vagy hatálytalanságának megállapítására.